Home
guestbook

Gästebuch
(Bild anklicken)
Guestbook
(Click on picture)

Postbox

E-Mail an das SGF
(Postkasten anklicken)
e-mail us
(Click on letterbox)

Diese Site wurde zuletzt geändert am:
31.08.06

 Hrvatski

SCHWARZ-GELBES FORUM - DEMOKRATISCHE INITIATIVE FÜR MONARCHIE UND MITTELEUROPA

          CENTRAL EUROPEAN MONARCHIST MOVEMENT

logo

Tko smo i šta želimo

 

Crno-Žuti Forum jest pokret deklariranih srednjeevropskih monarhista. Utemeljena 1993 godine u Austriji kao "Demokratska Inicijativa za Monarchiju i Srednju Evropu", naša organizacija razumi se kao platforma svih onih srednjevropskih demokrata, koji “žele savijez istopravnih država, šta stoje u tradicijoj Austro-Ugarske, sa skupnim novcem, skupnom politikom odbrane i skupnom spoljnom politikom i šefom države, koji stoji nad narodima i partijama. (...)

Društvo pored toga želi, da propagira sistem   konstitucionalne, demokratske monarhije, koji imaju na primjer Velika Britanija, Holandija, Španija ili Belgija, izključno demokratskima srijedstvama, i da informira građane Srednje Evrope. S tim namjerava, da se održava plebiscit o budučnom uobličenju Srednje Evrope u Austriji i svima drugima srednjeevropskima državama,   i  želi  raditi  za  rasplet nacionalističkih i nacionalno-državnih načina  mišljenja i za jačenje srednjeevropske  identitete." (Originalni dozvoleni statut)

Želimo, da se stave djeloma još mlade srednjeevropske demokracije ispod pokroviteljstvo skupne krune. Obavjezno se kod toga misli na rodbinu Habsburžko, sa kojim Centralna Evropa bila je povijezana kroz mnogo stolječa.

 

Jedinstvo u Množtvom

 

Ova povijezanost se izrazila u ekonmomskima kao i u kulturnima skupnostima, koje srednjeevropsko područje do danas jako kovaju. Čovijek, koji putuje iz Beča u Budimpeštu, Pragu ili Zagreb, načiče u kulturnima ustanovama od kazališta preko opere do kavane glasbeno-literarna kao i kulinarna srodstva.

Ali isto ekonomski su skupne strukture kao železničke pruge, ceste, industrijska namještanja i tržni  promet medžu krunskama deželama pomogle k povečavajočim se blagostanju građana habsburžke monarhije.

 

Budučnost

 

Želimo, da bude Srednja Evropa kao dopunjavanje i alternativa k Evropski Zajednici ojačana. Treba, da se mnogo stolječa stare ekonomske strukture i kulturne vijeze medžu srednjeevropskima narodima u korist svih oživljaju. Radi toga postoji naš cilj, da granice medžu srednje-, istočnosrednje- i jugo-istočnosrednjeevropskima državama postanu transparentnije.

    Treba, da gradžani bile dunavske monarhije opet stave ono, što je nama skupno, iznad ono, što nas luči!

Osim toga borimo se za jačenje samostojnosti i samoodgovornosti čovijeka, i za ubrzavanje covijeških, razumljivih struktura u državi isto kao u ekonomiji.

 

Aktivnosti

 

Crno-Žuti Forum organizuje predavanja, diskusije kao i  izlete u cijelim srednjeevropskim prostoru. I javnostni rad nama je veoma važan: Pisanje pisma časopisima,  uspoznavanje Ijudi iz najrazličitijih družbenih krugova i prisustvo u internetu također pada ispod naše aktivnosti.

 

Naša Knjižnica

 

Naši članovi imaju mužnost, da si pozajmiju više nego 400 knjiga sa uglavno političkim i istoriskim sadržajem u različitima jezikama.

Radujemo se, kada dobimo literaturu za našu knjižnicu kao poklon!

 

Članstvo

 

Svaki simpatizant naših ideja može da pristupi Crno-Zutemu Forumu - filijale izvan Austrije se pripremljaju! Več sada ima naši pokret više članova i simpatizanta u različitima srednjeevropskima državama, ali isto u Americi. Članstvo u Evropi stoji Kn 140.-/EURO 20.- godišno (Kn 170.-/EURO 25.- izvan Evrope)

Onda, pridružite se i vi, kontaktirajte nas! Ova je naša adresa:

 

Crno-Žuti Forum, Ruckergasse 6/11, A-1120 Beč

Telefon: +43 699/815 604 30

 

E-Mail: SGForum@hotmail.com

 

bančni tekuči račun u Austriji:

PSK (broj banke 60000) 920 31 283, IBAN: AT946000000092031283, BIC: OPSKATWW